Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
_toni Forumovec leta 2010

Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
Objavljeno: 09 Dec 2010 12:48 Naslov sporočila: |
|
|
jest sm tud našim reku, da bolš, da naredimo več klobas, pa je, pa hočjo še naprej salame delat... eh, bo že
mogoče pa letos bolje tudi salame uspejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kirezagar Traktor Forum - zvestoba do groba

Pridružen/-a: 28.05. 2008, 16:06 Prispevkov: 1310 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 09 Dec 2010 13:40 Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj več klobas? Ker je salame težje posušit? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
_toni Forumovec leta 2010

Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
Objavljeno: 09 Dec 2010 13:41 Naslov sporočila: |
|
|
ja, pa bi meso, ki bi ga mel za salame, porabil za klobase in bi blo več klobas, kot jih je ponavad. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
plero Vajenec
Pridružen/-a: 11.12. 2009, 09:40 Prispevkov: 32
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kirezagar Traktor Forum - zvestoba do groba

Pridružen/-a: 28.05. 2008, 16:06 Prispevkov: 1310 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 09 Dec 2010 15:08 Naslov sporočila: |
|
|

Nazadnje urejal/a kirezagar 12 Dec 2013 08:23; skupaj popravljeno 1 krat
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
samotar Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 07.11. 2007, 09:24 Prispevkov: 845
|
Objavljeno: 14 Dec 2010 09:06 Naslov sporočila: |
|
|
Salame damo za 1 dan na zrak v sušilo, potem pa se počasi kadijo ene 14 dni. Nekaj takega, da so počasi okajene. Gredo še na zrak do meseca aprila, maja, odvisno od vremena.
Na začetku 90% vlage, potem pa postopoma manj. Če je vlage premalo polivamo po tleh garaže, če pa je preveč pa mamo električni sušilec zraka. Ponavadi je pozneje preveč vlage. Ovitek od salam pa nam je odstopil ker so bili ovitki premalo namočeni v vodi pred uporabo. Salame so bile tudi že pod - v sušilu pa so bile v redu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
skrjanecjanez V.I.P


Pridružen/-a: 22.05. 2008, 12:50 Prispevkov: 1214 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 16 Dec 2010 21:56 Naslov sporočila: |
|
|
Salame ste preveč časa prekajevali, kar so tudi že drugi povedali. Sušenje: prvi teden 90-95% vlažnost, potem se pa počasi znižuje do 80-85%. Ker pa je skoraj povsod problem s točno vlago in T, bi rekel naslednje: vlaga 80-85% in T 12-14 stopinj. In mora ratat!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hanzi11 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 16.07. 2008, 05:20 Prispevkov: 841 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Dec 2010 21:33 Naslov sporočila: |
|
|
no pri nas salame uspevajo od vedno, razen na prehodu na ovitke je bilo kaki dve leti težava.
naredimo jih isti dan kot koljemo, čez noč visijo, drug dan v dim, nekaj dni v dimu (odvisno od kurjenja šporgeta), potem pa na hladno podstrešje hiše(ob raufkamri).
REs da so grbaste, ampak to bi se mogoče dalo rešit tako da bi jih nekoliko hitreje dali v skrnijo oziroma vakum.
Pa po mojem občutku jih foter predolgo prekaja. Jaz bi jih manj. Je preveč črna notri.
Se pa sedajle že nekaj let ubadamo s salamami pri svaku ki pa mu ne uspevajo. Letos smo "po naše" naredil pa še to več verzij, pa upam da ugotovimo kje v meglo brca. (strojno mešanje?dimljenje? sušenje?) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brozzy Vajenec

Pridružen/-a: 23.05. 2008, 10:26 Prispevkov: 29
|
Objavljeno: 04 Jan 2011 21:38 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz se že nakaj časa odločam za izdelavo domačih salam. Neumo se mi zdi, da imamo doma polno štalo, salame pa kupujemo. Doma imamo samo govedo, tako da v salame bi dal maksimalno količino govejega mesa kar bi se lahko dalo.
Zdaj me zanima koliko je to. Polovica govejega in polovica svinjine ali kako drugače?
Ker bi se z izdelavo salam srečal prvič, me zanima, če je kdo tako prijazen in mi opiše, kako se to dela. Kaj vse potrebujem in na kaj moram paziti? Prav bi mi prišel tudi kakšen nasvet, kje si lahko te stvari preberem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kume Kmetovalec

Pridružen/-a: 25.11. 2009, 14:58 Prispevkov: 54 Kraj: dolenska
|
Objavljeno: 04 Jan 2011 22:20 Naslov sporočila: |
|
|
brozzy je napisal/a: | Jaz se že nakaj časa odločam za izdelavo domačih salam. Neumo se mi zdi, da imamo doma polno štalo, salame pa kupujemo. Doma imamo samo govedo, tako da v salame bi dal maksimalno količino govejega mesa kar bi se lahko dalo.
Zdaj me zanima koliko je to. Polovica govejega in polovica svinjine ali kako drugače?
Ker bi se z izdelavo salam srečal prvič, me zanima, če je kdo tako prijazen in mi opiše, kako se to dela. Kaj vse potrebujem in na kaj moram paziti? Prav bi mi prišel tudi kakšen nasvet, kje si lahko te stvari preberem. |
Nekaj piše tukaj http://traktor.mojforum.si/traktor-about5446-0-asc-110.html
LPK |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|