Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vrgoles Veteran traktor foruma

Pridružen/-a: 01.08. 2010, 17:23 Prispevkov: 212
|
Objavljeno: 30 Nov 2010 08:41 Naslov sporočila: |
|
|
ola,
zrihtal je en sorodnik, ki se s kamnom ukvarja,
naj povem še to, da nama je počil, ko sva ga nasajala na kovinsko gred, tako da smo ga zalepili. Ko brusiš malo na razpoki poskoči.
Je pa zelo fin ne naredi igle. Ima pa tast takega bolj grobega, ki ti pa kar hitro nož pobere. Je bolj za sekire kot kaj drugega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kirezagar Traktor Forum - zvestoba do groba

Pridružen/-a: 28.05. 2008, 16:06 Prispevkov: 1311 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 30 Nov 2010 09:08 Naslov sporočila: |
|
|
Mi pa damo nože zmeraj nabrisit k majstru, ki se s tem ukvarja. Jih brusi z vodno tehnologijo in so res ostri kot britev pa še ostrine ne izgubijo kmalu. Enkrat letno jih damo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bobo1 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 26.08. 2010, 21:52 Prispevkov: 1003 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: 30 Nov 2010 17:09 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nožih se tudi izredno pozna, kakšna kakovost materiala je uporabljena. Sedanji noži, ki jih prodajajo kao mesarske, so pri kvaliteti materiala tako slabi, da bi se človek mirne vesti zjokal. Sam primerjam nove sedanje nože z noži, ki jih je oče uporabljal za koline, nekaj jih ima skoraj mojih vrstnikov (nožev), pa se spomnim, da jih je na začetku sezone nabrusil na kamne, nato pa do spomladi ostril samo na "štrajhar" ( grobega in finega). Računati pa je treba, da je dokler mu je zdravje dopuščalo, na kolinah bil praktično vsak dan med oktobrom in marcem, pa tudi marsikdaj v toplejših mesecih. Tako da so njegovi noži ogromno predelali. V zadnjem času si je privoščil Dick-ov nož, vendar je hitro končal v kuhinji pri mami, saj je bil "premehak", moral ga je brusiti na kamen vsake druge koline.
Sam pa uporabljam par Swibo-vih nožev, za mene so še kar, vendar se ne trudim z njimi preveč (souporaba v kuhinji ), nabrusim jih samo toliko, da se naša vreže, potem je nekaj časa mir (previdno reže), vendar jih ne izpusti iz rok (beri: kuhinje )
Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JožeSL Kmetovalec

Pridružen/-a: 20.11. 2010, 15:33 Prispevkov: 77
|
Objavljeno: 30 Nov 2010 19:26 Naslov sporočila: |
|
|
Pravkar noži nabrušeni ,leva roka pa je ostala brez dlak. Brusil sem pet nožev ,štiri res brijejo z enim pa se bo še treba pomantrat.Zgleda da bo jutri treba še drugo roko pobrit .Brušeno izključno z smirkovim papirjem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kirezagar Traktor Forum - zvestoba do groba

Pridružen/-a: 28.05. 2008, 16:06 Prispevkov: 1311 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 01 Dec 2010 16:10 Naslov sporočila: |
|
|
Najboljšin oži so pa Victorinox Fibrox. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bobo1 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 26.08. 2010, 21:52 Prispevkov: 1003 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: 01 Dec 2010 20:47 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko da so, jaz z njimi nimam izkušenj. Čeprav sem pred leti preizkusil Victorinox-a, pa ni držal neke ostrine. Ampak to je bilo pred leti, ko sem si nabavljal nože. Sedaj sem z izbranimi zadovoljen (moram biti), edino ostrilno orodje še moram pogruntati, da me ne bo ročno ostrenje tako mučilo(kaj češ, leta, pa take, pa to.... )., kot sedaj, ko rabim za en nož po pol ure ali še malo več, pa še ne spravim rezila iz "fičafal" forme(ročna žaga lokarica) tako uspe najdražji "porihtati" nože v kuhinji.
Hvala pa za namig, bom spet preveril Victorinox-a, mogoče pa bom kakšen kos nabavil.
Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kristijan Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 04.11. 2006, 20:20 Prispevkov: 1045 Kraj: Brda
|
Objavljeno: 07 Dec 2010 13:14 Naslov sporočila: |
|
|
jaz in oče, ki se ukvarjava z mesarijio( okoli100 prašičev letno zakoljeva in razmesariva ter okoli 20 govejih živali razreževa) uporabljava nože znamke Dick ( z modrim ročajem). so zelo dobri noži. Je pa res, da z štrajherjem ne moreš brusit, lahko samo priostriš. brusit je potrebno z vodim kamnom ter nato povlečt po suhem vodnem kamnu- preizkušano že 33 let:) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bobo1 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 26.08. 2010, 21:52 Prispevkov: 1003 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: 07 Dec 2010 13:49 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nožih je verjetno odvisno od tega katero firmo nožev kdo uporablja. Zaradi tega jaz ne želim poveličevati nobene firme nožev, ker se pri vseh pozna, da so se materiali spremenili na slabše. Tudi za Dicka je žal res, da ni več to kar je bil nekdaj (material nekako ne drži ostrine). Oče ima 30 let starega Dicka, ki je držal ostrino celo leto, ko se je nabrusil na kamen in se ga je do začetka naslednje sezone brusilo samo na "štrajhar". Poskusno pa je pri znancu, ki prodaja mesarsko opremo dobil v uporabo Dicka, ki pa ga je najprej komaj nabrusil, nato pa po vsakih kolinah redno brusil na kamen. Je pa res, da moraš imeti ozko specializirane nože, ne gre več, da bi z enim nožem oddelal cele koline (pardon, možno je, vendar rezultat ni to kar mora biti), tako, da jih rabiš kar nekaj na kolinah. To pa ni več ne mačji kašelj, ne hec.
Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cebelar5 Izjava leta 2011
Pridružen/-a: 16.06. 2010, 17:57 Prispevkov: 1106 Kraj: Sp. Savinjska dolina
|
Objavljeno: 07 Dec 2010 14:53 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo,
Ali kdo brusi nože na usnjen pas?
Včasih so tako brivci brusili britve in jih z enim ali dvem potegom odlično nabrusili. Zanima me predvsem zato, ker bi si rad nabavil takšen pas, pa ne vem kakšno usnje mora biti.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JožeSL Kmetovalec

Pridružen/-a: 20.11. 2010, 15:33 Prispevkov: 77
|
Objavljeno: 07 Dec 2010 15:56 Naslov sporočila: |
|
|
Brušenje nožev na usnjen pas je bolj pravljica iz filmov.Usnje sicer lahko uporabimo kot končno poliranje po brušenju ,vendar mora biti na usnje nanešena polir pasta pa še ta mora biti pomešana z posebnim oljem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|