Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
AirMulc Vajenec
Pridružen/-a: 19.10. 2008, 10:02 Prispevkov: 2
|
Objavljeno: 19 Okt 2008 18:50 Naslov sporočila: Zakaj jabolčni sok potemni? |
|
|
Pozdravljeni!
Mene pa zanima zakaj jabolčni sok (jabolčnik) stisnjen iz 90% bobovca in 10% carjeviča spravljen v posodi INOX pri vretju postane temen (počrni). Kaj je vzrok temu in če se da kako pomagati, da nebi potemnel?
Hvala za odgovore.
David |
|
Nazaj na vrh |
|
|
alky Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 18.04. 2007, 08:42 Prispevkov: 1433
|
Objavljeno: 19 Okt 2008 20:42 Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor jaz poznam stvari moraš dati dodatke za sok že v tropine (da ne potemni), in ko ga prekuhaš (če ga), potem naj bi ga hitro ohladil. Žal je to mogoče samo pri flaširanju.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
r0cky V.I.P
Pridružen/-a: 31.08. 2006, 19:33 Prispevkov: 324 Kraj: Kamnik-okolica
|
Objavljeno: 21 Okt 2008 06:25 Naslov sporočila: Re: Zakaj jabolčni sok potemni? |
|
|
AirMulc je napisal/a: | Pozdravljeni!
Mene pa zanima zakaj jabolčni sok (jabolčnik) stisnjen iz 90% bobovca in 10% carjeviča spravljen v posodi INOX pri vretju postane temen (počrni). Kaj je vzrok temu in če se da kako pomagati, da nebi potemnel?
Hvala za odgovore.
David |
Potemni kot vsako drugo sadje, temu se tudi reče oksidira saj pride v stik z zrakom, kolikor vem zaradi majhna vsebnosti antioksidantov, ki se pa nahajajo predvsem v česnu, rdečem vinu, oz večini močno obarvani živil (krompir z vijoličnim mesom, rdeče zelje, itd.) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sauvignon Vajenec
Pridružen/-a: 30.01. 2007, 20:17 Prispevkov: 11 Kraj: Ormož
|
Objavljeno: 21 Okt 2008 15:37 Naslov sporočila: |
|
|
Jabolčni sok potemni zaradi oksidacije. Ampak ne zato, ker bi imel malo antioksidantov, namreč vemo, da so jabolka bogat vir antioksidantov. Pač pa do potemnitve pride zaradi vezave kisika na polifenole (nastane rjava barva) in potem so tu še encimske reakcije, ki pravtako povzročajo oksidacijo polifenolov. To zadevo pa rešujemo z dodatkom askorbinske kisline (po domače C-vitamin) v vse vrste sokov, kar je tudi zakonsko dovoljeno.
Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
AirMulc Vajenec
Pridružen/-a: 19.10. 2008, 10:02 Prispevkov: 2
|
Objavljeno: 21 Okt 2008 18:05 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Mlinar Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 29.12. 2007, 12:53 Prispevkov: 616 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: 02 Mar 2009 22:43 Naslov sporočila: |
|
|
Mošt počrni ali posivi,ko pride v stik z zrakom.V težjih primerih pridobi praviloma sivočrno barvo.Napaka se pokaže,ko mošt po pretoku nalijemo v kozarec in nam počrni.
Nastane pa zaradi vezave železa na tanin.Sadni sok ali pa kasneje mošt je nekje prišel v stik z železom.Po navadi se počrnitev pojavlja pri moštih,ki vsebujejo malo kislin in vsebujejo malo zaščitnega žvepla.
Napako preprečimo,če onemogočimo stik nezaščitenih železnih delov s svežim sokom oz. prevrelim moštom.Odpravimo pa jo z modrim čisšenjem,ki ga lahko opravi samo pooblaščena ustanova.
Toliko je o tem zapisal Alojz Pori ,ki je strokovnjak na področju pridelave jabolčnega mošta. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|