Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Simeon Kmetovalec
Pridružen/-a: 25.11. 2016, 15:27 Prispevkov: 66 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 10 Okt 2018 18:57 Naslov sporočila: |
|
|
Vinu da okus kislina. Zato mora biti v pravih mejah za določeno vino. Če je kisline premalo je vino prazno. Preveč pa kislo in spet slabega okusa.
Razkis ni vedno potreben!! Zato moraš opravit meritev.
V lepi letini z veliko sonca se ti lahko zgodi da boš lahko imel kisline premalo in jo boš moral dodajat. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
gospod Traktorist
Pridružen/-a: 07.12. 2009, 13:07 Prispevkov: 137
|
Objavljeno: 11 Okt 2018 05:58 Naslov sporočila: |
|
|
kriko07 je napisal/a: | Najlepša hvala za nasvete. Ampak kaj točno dosežemo z biološkim razkisom? Samo okus in vonj? Se to res toliko pozna? |
Z biološkim razkisom pač dosežeš padec kislin.
Je pa tako, da je tvoj okus tisti, ki ti naj narekuje koliko kisline naj bo v vinu. Če so ti všeč bolj sveža vina, da se boš z njim tudi odžejal ali spil špricer, potem pusti malo več kisline. Torej mošt redno pokušaj in se na osnovi tvojega okusa potem odloči, kdaj ga boš zaključil/ zažveplal. Vendar pazi, če razkis sploh poteka. Biološki razkis se začne, če so pravi pogoji zanj, po zaključenem alkoholnem vrenju in traja le nekaj dni. Torej skakanje vehe morda pomeni že razkis in je alkoholno vrenje morda že končano.
Kislina je tudi konzervans v vinu in je kletarjenje zato manj zahtevno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kriko07 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 25.09. 2011, 10:10 Prispevkov: 381 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 06 Sep 2019 17:08 Naslov sporočila: |
|
|
Bi mi lahko pokdo poslal kakšno tabelo za kislino in alkohol za vina? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|