Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Edi Kmetovalec
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 06:58 Prispevkov: 61
|
Objavljeno: 29 Okt 2010 14:16 Naslov sporočila: Preše za hobi sadjarje in vinogradnike ??? |
|
|
Naša stara preša se počasu poslavlja in razmišljam o kaki boljši. Žal so tele vodne kar drage, nekateri pravijo pa tudi štoraste.
Kaj ko bi v tej temi malce poslikali in opisali svoje preše. Predvsem kaj se vam dopade na njih in kaj ne.
Če je kdo kaj kemika me pa tudi zanima kakšna je reakcija soka z inox-om in kakšna z lesom?
Naša stara preša, še vsa lesena razen vretena. Vreteno gre od zgoraj in potiska navzdol. Spredaj in zadaj ima letvice ob straneh pa polne deske. Včasih imam občutek, da premalo stisne, ker pa ne kuham žganja gre to v odpadek.
Kaj mi svetujete?
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
rx170 Kmetovalec
Pridružen/-a: 09.09. 2006, 15:12 Prispevkov: 75
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
kirezagar Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 16:06 Prispevkov: 1310 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 30 Okt 2010 11:23 Naslov sporočila: |
|
|
Tako imamo tudi mi, kot jo ima uporabnik nad mano. Se zelo dobro odnese! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
gospod Traktorist
Pridružen/-a: 07.12. 2009, 13:07 Prispevkov: 137
|
Objavljeno: 02 Nov 2010 08:05 Naslov sporočila: |
|
|
Edi, jaz imam štiri preše pri hiši, pa ti povem, da se še najbolje obnese tista, ki ima tako kot tvoja, vreteno od zgoraj. Tvoja sicer izgleda res že precej zmatrana in kot vidim na skliki ima bolj neroden štirikoten koš, pa tud "račne" nima, ki bi ti olajšalo delo.
Jaz ti svetujem, da se pri nakupu nove preše zgleduješ po tej, ki jo že imaš. Poglavitno je, da imaš vreteno z vrha. Zdaj itak ne dobiš več kvadratastih košev ampak so u glavnem že vsi valjasti in bolj priročni za razdret. Dve tri klipsne, pa se koš lepo razpre in ostane ti samo še stisnjena tropina, ki jo lepo celo zapelješ v karjolo. Pazi edino, da bo na vretenu nameščena še "račna" da boš z veliko manjšo silo lahko dosti bolj stisnil vse skupaj.
Sicer pa jaz nisem pristaš pretiravanja s premočnim stiskanjem, ker to povzroča iztiskanje grenčic ter taninov iz kož in pečk. To po navadi negativno vpliva na okus, pa še dosti bolj oksidirano pride vse skupaj, kar je zelo ugodno za razvoj bolezni - cika.. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|