Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
nevednež Izjava leta 2010 & Forumovec leta 2011
Pridružen/-a: 20.08. 2009, 15:12 Prispevkov: 1975
|
Objavljeno: 02 Feb 2011 15:51 Naslov sporočila: Zorjeno goveje meso |
|
|
Pravzaprav niti ne vem ali se pravilno piše zoreno ali zorjeno /meso/ ali sploh kako drugače.
Danes je v Ribnici potekal občni zbor Govedorejskega društva.
Navada je, da na občni zbor društva povabijo kakega strokovnjaka, ki predstavi določeno temo. Danes je predaval vet. mag. Koprivnikar na temo: zorenje mesa.
Priznam, da o tej temi ne vem nič. Koprivnikar je povedal, da Slovenci večino govejega mesa uporabimo na avstroogrski način: goveja juha, kuhano meso ter zrezki. V tujini prevladujejo drugačni načini porabe govejega mesa. Pravzaprav ne gre le za goveje meso pač pa za rdeče meso nasplošno. Sam sem tako meso bežno poiskusil lani jeseni na neki prireditvi v Velikih Laščah. Priznati moram, da mi je bilo všeč. Zaradi pomanjkanja časa tisti trenutek nisem temu posvetil nobene pozornosti. Žal.
Zanima me, če ima kdo kake izkušnje s tega področja, bodisi kot konzumet ali celo kot prodajalec takega mesa?
Kakšne so možnosti za prodajo takega mesa?
Kakšne so cene takega mesa?
Ps. Povedano je bilo tudi, da določene veleblagovnice v Sloveniji prodajajo osem let staro govedino iz Argentine kot sveže meso
Zanima me kako je s sledljivostjo porekla take hrane?
Slovenski kmetjo smo dolžni zagotavljat sledljivost hrane, ki jo mi pridelamo. Mar ne? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
skrjanecjanez V.I.P
Pridružen/-a: 22.05. 2008, 12:50 Prispevkov: 1214 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 02 Feb 2011 22:43 Naslov sporočila: |
|
|
Zorjeno bo pravilno naj moderator popravi, prosim.
Zdaj ne vem točno, kaj si mislil. Ali misliš suho zorjeno meso, ali presno zorjeno?
Presno meso tudi lahko zorimo. Kose mesa vakuumsko zapakiramo in zorimo pri nizkih temperaturah; odvisno od želja, časa, itd... Sicer pa se temperature zorenja gibljejo pod 10 stopinj. Na ta način zorimo le goveje meso. Med zorenjem, ki traja do meseca dni meso razvije lepšo barvo in je bolj mehko.
Je to, to? :=)
Citiram: | Ps. Povedano je bilo tudi, da določene veleblagovnice v Sloveniji prodajajo osem Exclamation let staro govedino iz Argentine kot sveže meso Exclamation
Zanima me kako je s sledljivostjo porekla take hrane?
Slovenski kmetjo smo dolžni zagotavljat sledljivost hrane, ki jo mi pridelamo. Mar ne? |
Poskusimo take info spraviti do potrošnikov! Ni je boljše reklame za SLO kmeta.
Sledjivost mesa iz tako oddaljenih držav? Pojma nimam...bi pa rekel, da je bolj slaba. Sploh glede na to, da so to nižje razvite države. Recimo v Argentini so cene 4x, 5x nižje, kot pri nas...kot zanimivost. Tudi tu tiči razlog, zakaj se jim splača njihovo meso prodajati po Evropi in ostalem svetu.
Sicer sem pa tudi sam jeseni, al kdaj že poslušal po radiu, da so v neki restavraciji (ne vem katera država, vem da EU) stregli "svežo 10 let staro govedino!" Okusno, kaj ne?
Pismo, v 10ih letih se že pol sveta obrne in zamenja...da pa dobiš 10 let star košček govedine na krožnik...šok |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobo1 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 26.08. 2010, 21:52 Prispevkov: 1003 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: 03 Feb 2011 00:00 Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor vem o zorjenju mesa, se verjetno ne zori v vakuumskem pakiranju. To je namenjeno za skladiščenje že dozorelega ali pa svežega mesa. Kar se pa tiče izraza presno meso, pa gre praviloma za sveže še temperaturno neobdelano meso (meso, ki se ne segreva ali zamrzuje). Kako pa je pri nas z uporabo nazivov, pa tako vemo (pohorje beef npr. pred leti je pred zakolom veselo mukal v zaprti štali v Prekmurju, naj pa se bi pasel po pašnikih Pohorja).
Govedina pa se vsekakor lahko obdeluje enako kot vse ostale vrste mesa.
Kar se pa tiče južno ameriške govedine, pa sem pred novim letom slišal, da menda prodajajo to govedino po okr, 26 evrov , ker bi naj bilo menda kakovostnejše (od slov. mukice, ki se dve leti pase kje v hribih?) meso....
Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
skrjanecjanez V.I.P
Pridružen/-a: 22.05. 2008, 12:50 Prispevkov: 1214 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 03 Feb 2011 08:53 Naslov sporočila: |
|
|
...torej, sveže, temperaturno neobdelano meso se zori v vakuumu pri nizkih temperaturah |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rasko81 Traktorist
Pridružen/-a: 04.03. 2009, 07:37 Prispevkov: 187
|
Objavljeno: 03 Feb 2011 08:56 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko v vakumu, ali pa kot polovice v zaprti hladilnici, vendar je treba potem vrhnjo plast mesa obrezati stran, saj potemni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
_toni Forumovec leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
Objavljeno: 03 Feb 2011 11:00 Naslov sporočila: |
|
|
Se pravi je boljše zoriti čim večje kose, da so izgube z obrezki čim manjše, ne?
To so tudi nam na faksu govorili, da smo Slovenci neumni, ker jemo samo sveže meso, ki je precej revnejše po okusu, aromi in seveda trše, kuha se dlje itd. Menda se iz mesec dni zorjene govedine pri 5 stopinjah juha skuha v 1 uri, ne pa v 4, kot je to navada pri nas. V bistvu je menda zorjeno meso stare krave primerljivo s svežim mesom bika. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
skrjanecjanez V.I.P
Pridružen/-a: 22.05. 2008, 12:50 Prispevkov: 1214 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 03 Feb 2011 11:12 Naslov sporočila: |
|
|
Čim večje kose je smiselno zoriti, ja. Sicer pa se ne zori vseh kosov, ampak le boljše.
Ali zoreti v hladilnici, ali v vakuumu pa vsak posameznik zase ve. Kakšne klavnice lahko zorijo cele polovice. Potrošnik pa lažje zori manjše kose, vsaj pri nas bi bilo tako bolje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rasko81 Traktorist
Pridružen/-a: 04.03. 2009, 07:37 Prispevkov: 187
|
Objavljeno: 03 Feb 2011 11:48 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem za pokušino dal vakumsko zoriti, govejo ribico. Po mesecu zorenja in pravilnem pečenju je bilo meso mehko kot puter (maslo).
Lahko pa meso pripravite tudi drugače. Lahko manjše kose (zrezki, medaljoni, ...), začinite ter jih potopite v jedilno olje za 1 teden, ter postavimo posodo na hladno (pri nas v klet). Po tednu pa fino segrejete ponvico ter kos popečete na vsaki strani cca. 5 min ali manj. Jaz gledam nato, da ni meso nič krvavo v sredini. Meso pride sočno in okusno. Poskusite! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
routar Kmetovalec
Pridružen/-a: 30.04. 2007, 10:29 Prispevkov: 68
|
Objavljeno: 03 Feb 2011 13:57 Naslov sporočila: |
|
|
Zorimo lahko tudi druge vrste mesa ne samo goveje kot je napisano zgoraj. Pri nas ki imamo kozličke, se to meso prav tako zori kot katerikoli drugo. In preverjeno je precej bolše. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
_toni Forumovec leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
Objavljeno: 03 Feb 2011 14:19 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa recimo meso, ki je že zamrznjeno - to se ne da zorit? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|