Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
novakmare8 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 27.12. 2010, 19:31 Prispevkov: 902 Kraj: Paunoviči
|
Objavljeno: 29 Jan 2013 20:06 Naslov sporočila: |
|
|
Preveril ga po navodilih. Zmočil krpo in vlago mer položil gor. Moralo bi pokazat 95%. Pa jih je pokazalo 85% to sm postavil na 95%. To sem počel pred merjenjem prostora. En prostor sm našal ki ima okoli 80% vlage. Ampak mi ni tk pri roki da bi vsak dan bil tam in bi na hitro pozabil na salame.
Kaj naj rečem o prostoru edino to da je že vsem domačim znano da ne vsebuje veliko vlage,v drugem(zdraven tega prostora je pa še kurilna peč. Potem je še eno vprašanje kjer nisem dobil odgovora če se šunke v istem prostoru solijo(so v razsolu) je možno da mi ta sol vlažnost vzema?
Aja mogoče tega še nisem povedal al so salame še v dimu. Tako da zdj samo prostor preverjam kam bi jih lahko dal. Lahko tudi navedem da so to samo 3 salame za test in nekaj klobas ki jih je pa mama delala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
amg skupina Traktor Forum - zvestoba do groba

Pridružen/-a: 12.12. 2012, 09:57 Prispevkov: 1925 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 29 Jan 2013 20:15 Naslov sporočila: |
|
|
Joj, joj Luksi, popij rajš mal cukrane vode, da se pomiriš!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bijo Traktor Forum - zvestoba do groba

Pridružen/-a: 31.12. 2010, 20:11 Prispevkov: 398 Kraj: idrija je blizu
|
Objavljeno: 29 Jan 2013 20:39 Naslov sporočila: |
|
|
Mare kolk časa pa imaš salame v dimu in kako imaš narejeno za dimit. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mstrek Moderator

Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21 Prispevkov: 5111 Kraj: BELA KRAJINA
|
Objavljeno: 29 Jan 2013 22:19 Naslov sporočila: |
|
|
Nisem ravno neki mesar, sem pa že videl ljudi, ki imajo v zidanici 500 l kad ali pa še več, notri malo vode, počez čez kad nekaj lesenih kolov na katere obesiš salame. Zraven na ta kol obesiš še vlagomer. Pravijo, da je vredu... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Luksi Traktor Forum - zvestoba do groba

Pridružen/-a: 17.10. 2008, 12:18 Prispevkov: 2529 Kraj: Savinjski Beverly Hills - Sp. Grušovlje
|
Objavljeno: 30 Jan 2013 09:12 Naslov sporočila: |
|
|
novakmare8 je napisal/a: | Preveril ga po navodilih. Zmočil krpo in vlago mer položil gor. Moralo bi pokazat 95%. Pa jih je pokazalo 85% to sm postavil na 95%. To sem počel pred merjenjem prostora. En prostor sm našal ki ima okoli 80% vlage. Ampak mi ni tk pri roki da bi vsak dan bil tam in bi na hitro pozabil na salame.
Kaj naj rečem o prostoru edino to da je že vsem domačim znano da ne vsebuje veliko vlage,v drugem(zdraven tega prostora je pa še kurilna peč. Potem je še eno vprašanje kjer nisem dobil odgovora če se šunke v istem prostoru solijo(so v razsolu) je možno da mi ta sol vlažnost vzema?
Aja mogoče tega še nisem povedal al so salame še v dimu. Tako da zdj samo prostor preverjam kam bi jih lahko dal. Lahko tudi navedem da so to samo 3 salame za test in nekaj klobas ki jih je pa mama delala. |
če ti čisto po pravici povem, z vlagomeri nimam pri sušenju salam izkušenj, ker ga nikoli ne uporabljam, tako da ti glede tega ne morm svetovat. bi pa rekel da je sigurno problem v kurilni peči v drugem prostoru, šunke pa osebno še nikoli nisem solil v istem prostoru kot sušim salame tako da glede tega tudi nebi vedel.
kako dolgo jih pa že imaš v dimu? ali je dim in salme v drugem prostoru, kot planiraš sušenje? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
novakmare8 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 27.12. 2010, 19:31 Prispevkov: 902 Kraj: Paunoviči
|
Objavljeno: 30 Jan 2013 15:35 Naslov sporočila: |
|
|
bijo je napisal/a: | Mare kolk časa pa imaš salame v dimu in kako imaš narejeno za dimit. |
Okoli 3 tedne. Je v drugem prostoru. Spodaj je štedilnik v katerem kurimo in gre čez dimnik dim potem pa vsake toliko časa odpremo da gre v tisti prostor. Drva pa uporabljamo od češnje.
Mogoče bom i ja tako s kadjo naredil.
Kaj kad mogoče s čem pokrijejo al sm tak v prostoru stoji? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mstrek Moderator

Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21 Prispevkov: 5111 Kraj: BELA KRAJINA
|
Objavljeno: 30 Jan 2013 15:39 Naslov sporočila: |
|
|
novakmare8 je napisal/a: |
Kaj kad mogoče s čem pokrijejo al sm tak v prostoru stoji? |
Samo tak stoji...nisem videl še, da bi bila pokrita. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alky Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 18.04. 2007, 08:42 Prispevkov: 1433
|
Objavljeno: 30 Jan 2013 15:54 Naslov sporočila: |
|
|
novakmare8 je napisal/a: | bijo je napisal/a: | Mare kolk časa pa imaš salame v dimu in kako imaš narejeno za dimit. |
Okoli 3 tedne. Je v drugem prostoru. Spodaj je štedilnik v katerem kurimo in gre čez dimnik dim potem pa vsake toliko časa odpremo da gre v tisti prostor. Drva pa uporabljamo od češnje.
Mogoče bom i ja tako s kadjo naredil.
Kaj kad mogoče s čem pokrijejo al sm tak v prostoru stoji? |
O džizs. 3 tedne?! En dan, max dva. Drgače tako ali tako ne čutiš ali ješ svinjsko salamo ali, govejo ali kaj vem iz česa. Samo tisti dim občutiš. Ne rečem, eni imajo radi manj, drugi bolj prekajeno, samo tri tedne? Drži se načela manj je več.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kirezagar Traktor Forum - zvestoba do groba

Pridružen/-a: 28.05. 2008, 16:06 Prispevkov: 1310 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 30 Jan 2013 16:59 Naslov sporočila: |
|
|
Tri tedne? Tri dni je preveč!
Po treh tednih ti zoglenijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
novakmare8 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 27.12. 2010, 19:31 Prispevkov: 902 Kraj: Paunoviči
|
Objavljeno: 30 Jan 2013 18:05 Naslov sporočila: |
|
|
kirezagar je napisal/a: | Tri tedne? Tri dni je preveč!
Po treh tednih ti zoglenijo. |
Pa ne v samem dimu 3 tedne.
3 tedne so v tistem prostoru dim se pa po malo spušča vsak drugi al tretji dan po kako uro. To vam točno neznam povedat imajo mama pa tata na čez. Vglavnem od dima ni vonja. Zadnjič sm pri punci jel ene pa takoj ko sm zagriznil sm čutil da je fajn dimjena. Ta naš prostor je tudi odprt in gre dim samo čez in čez okno vn.
Mene pa je to začudio mislim da luksi 3 mesece suši salame. Ne zdj da ga spet ogovarjam mogoče ima tudi kdo drugi. Mi te salame ki jih mesar naredi 3 tedne na tem dimu in pol jih damo sušit tudi okoli 3 tedne je pa letos blo tk da so se spet hitro strdnile sm sem jih pravi čas obrisal z vlažno krpo pa so zdj dokaj mehke. So pa tudi zvakumirane. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|