glavca1 Vajenec
Pridružen/-a: 24.02. 2010, 07:51 Prispevkov: 1 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: 24 Feb 2010 07:55 Naslov sporočila: CO2 Za zaščito vina |
|
|
Pozdravljeni
Moja kemija malo šepa, ali se lahko uporablja CO2 namesto N (dušika) za zaščito vina v sodih ?
Ali ima CO2 funkcijo pri avtomatih za vino in pivo samo potisnega plina ali tudi same zaščite pred oksidacijo ?
lep pozdrav Jože |
|
aleks Vajenec
Pridružen/-a: 15.02. 2010, 17:31 Prispevkov: 31 Kraj: Ljubljana, ampak že diši po Dolenjski!
|
Objavljeno: 24 Feb 2010 08:03 Naslov sporočila: |
|
|
po mojem za oboje, noben od teh plinov ne reagira rad s kisikom, vendar je co2 precej težji od zraka, dušik pa samo eno malo malenkost težji. sicer se tudi pri točenju piva uporablja dušik in mešanica dušik/ogljikov dioksid. kdor rad pije recimo irska temna piva, je sigurno že pil pivo z mix-om ali čistim dušikom - od tod recimo kremasta pena na guinnessu. s co2 nikol ni taka pena, je pa res da za točenje piva z dušikom pride še drugačna pipa. |
|