Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kriko07 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 25.09. 2011, 10:10 Prispevkov: 381 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 24 Avg 2014 10:22 Naslov sporočila: Muškat |
|
|
Lep pozdrav
Ker nam je letos oz. lani vino "ciknclo" bi rad letos naredil dobro vino.
Ker je mogoče malo bolj zahteven postopek,bi vas rad vprašal,če mi lahko nekdo pove ta postopek.Lahko tudi za sladki muškat,oziroma pol sladki
Hvala
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
gospod Traktorist
Pridružen/-a: 07.12. 2009, 13:07 Prispevkov: 137
|
Objavljeno: 01 Sep 2014 06:59 Naslov sporočila: |
|
|
Da se izognrš ciku, je pri vsej stvari najbolj poglavitno, da grozdja oziroma mlete drozge ne izpostavljaš oksidaciji. Čim manj na zraku.
Veliko pozornost posveti čistoči. Posoda, mlin in vse kar pride v stik z moštom mora biti čisto. Čistoča je pogoj za dobro zdravo vino.
Je pa res, da ti cik v vinu lahko prineseš že iz vinograda. Če je grozdje obžrto od os on sršenov itd....je velika verjetnost da so načete jagode že ciknjene. Pri trgatvi pazi na te obžrte jagode in jih odstrani. Raje pri trgatvi odstrani še kašno zdravo jagodo več, kot pa da pustiš poškodovano oziroma skisano.
Huh, sicer je pa tvoje vprašanje tako splošno zastavljeno, da je težko odgovorit na kratko. Kaj bolj konkretnega vprašaj.
Na kratko samo še glede polsladkega muškata.
Polsladko vino se pač doseže s tem, da moštu ustaviš vrenje na določeni stopnji povretosti sladkorja. Sam se moraš odločiti kako sladko vino hočeš imeti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kriko07 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 25.09. 2011, 10:10 Prispevkov: 381 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 01 Sep 2014 14:49 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor.
Zadnje čase je začelo grozdje gniti,kaj naj sedaj naredim,čeprav sem škropil proti gnitju. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mstrek Moderator
Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21 Prispevkov: 5111 Kraj: BELA KRAJINA
|
Objavljeno: 02 Sep 2014 06:16 Naslov sporočila: |
|
|
Nimaš več kaj storit...sploh muškat je med bolj občutljivimi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
gospod Traktorist
Pridružen/-a: 07.12. 2009, 13:07 Prispevkov: 137
|
Objavljeno: 02 Sep 2014 07:40 Naslov sporočila: |
|
|
kriko07 je napisal/a: | Hvala za odgovor.
Zadnje čase je začelo grozdje gniti,kaj naj sedaj naredim,čeprav sem škropil proti gnitju. |
Če je gnitje res intenzivno, ti ne preostane drugega, kot da ga potrgaš. Gnile jagode odstrani, da ne boš imel spet cika.
Med mletjem že v drozgo dodajaj žveplo in nabavi dobre kvasovke, spremljaj vretje in dodajaj hrano za kvasovke. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kriko07 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 25.09. 2011, 10:10 Prispevkov: 381 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 02 Sep 2014 16:01 Naslov sporočila: |
|
|
Drugo ni pa nič bolj zahtevnega,samo to neke vrste?Je tudi možno da bi vino ciknilo po dobrih 7-8 mesecih?Čeprav je hlad v "keudru? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mstrek Moderator
Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21 Prispevkov: 5111 Kraj: BELA KRAJINA
|
Objavljeno: 02 Sep 2014 17:16 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko , da ti je žveplo padlo...si ga kaj meril, al pa da ni blo več dovolj olja, kdaj si ga pretakal? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
gospod Traktorist
Pridružen/-a: 07.12. 2009, 13:07 Prispevkov: 137
|
Objavljeno: 03 Sep 2014 06:05 Naslov sporočila: |
|
|
kriko07 je napisal/a: | Drugo ni pa nič bolj zahtevnega,samo to neke vrste?Je tudi možno da bi vino ciknilo po dobrih 7-8 mesecih?Čeprav je hlad v "keudru? |
Je možno.
Kot ti je že pred mano povedal en mojster, lahko je vinu padlo žveplo. Zmotno je mišlenje nekaterih, ko mislijo, da v hladni kleti pa vina ni potrebno toliko žveplati. Če primanjkuje žvepla, ti vino najprej oksidira in kasneje cikne.
Potem, če imaš vino v cisternah s plovcem, se lahko zgodi tudi, da po steni cisterne polzi kondenzirana voda, ki sabo na vzdol v vino nosi kislino, ki se je nabrala po steni. Notranjo steno cisterne je dobro večkrat obrisat še posebno takrat, kadar je odvzem, oziroma iztok vina količinko obilnejši. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kriko07 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 25.09. 2011, 10:10 Prispevkov: 381 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 02 Sep 2015 18:31 Naslov sporočila: |
|
|
Mi lahko kdo pove,na kateri stopnji treba ustaviti,da bi hotel imeti Pol sladki,oziroma sladki muškat=? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zan539 Traktorist
Pridružen/-a: 12.01. 2011, 17:07 Prispevkov: 122
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|