Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
podeželanka Vajenec
Pridružen/-a: 26.03. 2010, 08:27 Prispevkov: 23
|
Objavljeno: 18 Dec 2013 08:05 Naslov sporočila: koline -mavžanje |
|
|
Ali mi lahko kdo da konkretna navodila kako se lotiti mavžanja prašičje glave ob kolinah?
Vsako leto se mučim s tem opravilom, gotovo veljajo neka pravila oz. triki.
Uporabljam kolofonijo in krop.
Kakšen je pravilen postopek?
Hvalal za nasvete! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kolarmodelar Kmetovalec
Pridružen/-a: 02.01. 2013, 13:49 Prispevkov: 70 Kraj: Savinjska dolina
|
Objavljeno: 18 Dec 2013 09:04 Naslov sporočila: |
|
|
Odvisno od postopka klanja.
Ali prašiča derete (odrežejo se glava in tace in se posebej očistijo, koža pa se odere in vrže stran.
Ali prašiča barate. (cel se da v kad, nato pa se z ketnami zdrgne) in na koncu ostanki posmodijo z brenerjem.
Po celi glavi dobro vtreš kolofono, nato preliješ s kropom. Še posebno okoli gobca in ušes. Namakaš kakšno minutko, nato pa čim hitreje postrgaš. Z žlico ali kakšnim topim nožem... Potem še malo namočiš in spet postrgaš. Če tu pa tam ostane kakšna kocina se pa z brenerjem odstrani.
Pri baranju isto. Cel prašič se dobro zriblje z kolofoni, prilijemo cca. 50l vrele vode, nato pa gonit ketne. Mi smo letos 240kg prašiča Štirje smo ga opucali v dobri minutki. Tudi tukaj se že s ketnami ostrga tudi glava, kar pa ni uspelo, pa se potem še na hitro. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
_Pepe Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 31.08. 2006, 17:13 Prispevkov: 641 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: 18 Dec 2013 11:26 Naslov sporočila: |
|
|
Naš mesar ne dela s povsem vrelo vodo. Če se sami mučimo (on dela kaj naprej), potem uporabimo kolofonijo. Včasih pa se mu zdi, da smo vajenci prepočasni in glavo očisti sam. Potem dela brez kolofonije, edino temperaturo vode sam oceni.
Pod črto: če imaš prakso, te dlake odletijo, če nimaš, ga ni enostavnega sistema . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
novakmare8 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 27.12. 2010, 19:31 Prispevkov: 902 Kraj: Paunoviči
|
Objavljeno: 18 Dec 2013 16:07 Naslov sporočila: |
|
|
_Pepe je napisal/a: | Naš mesar ne dela s povsem vrelo vodo. Če se sami mučimo (on dela kaj naprej), potem uporabimo kolofonijo. Včasih pa se mu zdi, da smo vajenci prepočasni in glavo očisti sam. Potem dela brez kolofonije, edino temperaturo vode sam oceni.
Pod črto: če imaš prakso, te dlake odletijo, če nimaš, ga ni enostavnega sistema . |
Se podpišem naš mesar tudi tako dela. Cena njegovega dela pa je 25e po glavi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobo1 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 26.08. 2010, 21:52 Prispevkov: 1003 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: 18 Dec 2013 17:07 Naslov sporočila: |
|
|
Za mavžanje prašiča ali glave, tac in repa, potrebujemo vodo, ki ima temperaturo okr. 80-85 stopinj, za samo mavžanje se uporabljajo "zvoni":
http://www.agrocenter.si/mesarska-oprema/razna-mesarska-oprema/strgalo-za-svinje.html
z njimi se odstranijo dlake, s kavljem na vrhu pa se odstrani roževina iz parkljev. Kocine, ki ostanejo po postopku, se lahko pobrijejo z ostrim nožem, ožgejo s plinskim gorilnikom in nato odstranijo z ostrim nožem, videl sem tudi "mojstre", ki so si olajšali odstranjevanje kocin z britvicami.
Dobesedno, razmisliš in uporabiš stvar, ki ti olajša čiščenje ščetin in ti na koncu željeni rezultat, čiste tace, glavo ali kožo prašiča.
Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
linč Izjava leta 2012
Pridružen/-a: 16.11. 2008, 18:26 Prispevkov: 1191 Kraj: brkini
|
Objavljeno: 18 Dec 2013 18:47 Naslov sporočila: |
|
|
Pravilni postopek garanja (mavžanja) prašiča je, da ga takoj po zakolu najprej sperete z curkom vode, da gre večja umazanija dol in da je površina dovolj vlažna, da kolofonija deluje. Za 150 kg prašiča je dovolj 0,5 kg fino mlete kolofonije, bolj je fino mleta, večji učinek ima. Ko prašiča natrete s kolofonijo (posipanje ni dovolj dobro!!!), pojdite na eno koreto (kava z žganjem) in pustite kolofoniji, da opravi svoje delo, vsaj 5 min. Ko date prašiča v korito, ga ne polijte z vročo vodo direktno, ampak jo vlivajte mimo njega v korito, vodo od prilike skalite po občutku tako, da v kotel, kjer voda vre vlijete toliko vode, da le ta več ne vre, idealna temperatura je okrog 87 stopinj. Prašiča počasi obračajte v koritu z verigami, naj se vam ne mudi, pri tem pa glejte, da so trdovratni deli, to je noge in glava čim bolj v vodi, ta postopek ponavljajte kakšnih 10 - 15 minut. Z zvonci prašiča ostrgajte in če ste kolofoniji pustili, da naredi svoje, vam bo ostalo za dodatno britje samo med parklji in okrog rilca, ostalo se sleče kot dobesedno kot obleka. Prašiča obesite ali dvignite nad korito na lestev in ga z brenerjem osmodite, ter sperite z vodo in z nožem, kot, da ga brijete, ušesa pa mu sperete tako, da vlijete vodo vanjo, jih privijete in po njih udarite s pestjo, da gre popolnoma vsa umazanija ven. Prašiček gladek kot dojenčkova ritka, brez ene same dlake. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kristijan Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 04.11. 2006, 20:20 Prispevkov: 1040 Kraj: Brda
|
Objavljeno: 18 Dec 2013 21:19 Naslov sporočila: |
|
|
že linč vse napisal, edin mi ne spijemo koreta vmes, ga sam mal posujemo z kolofonijo, vržemo v trugo, polijemo z vodo 85-87 stopin celzija in akcija. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
linč Izjava leta 2012
Pridružen/-a: 16.11. 2008, 18:26 Prispevkov: 1191 Kraj: brkini
|
Objavljeno: 18 Dec 2013 22:54 Naslov sporočila: |
|
|
@kristjan, brzina ni dobra niti za "mulce delat" |
|
Nazaj na vrh |
|
|
steyrleon Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 02.05. 2011, 16:27 Prispevkov: 1738
|
Objavljeno: 19 Dec 2013 07:30 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas delamo tudi podobno zgoraj opisanemu.Glede brzine če imaš aprila,maja ali pa kasneje koline takrat ni dobro čakati z njim v kropu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kristijan Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 04.11. 2006, 20:20 Prispevkov: 1040 Kraj: Brda
|
Objavljeno: 19 Dec 2013 22:17 Naslov sporočila: |
|
|
@linč brzina nam je vrlina |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|