Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
can Vajenec
Pridružen/-a: 04.12. 2011, 19:17 Prispevkov: 39
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
DAMIR L. Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 23.01. 2007, 17:49 Prispevkov: 2066 Kraj: Moravske Toplice
|
Objavljeno: 04 Jan 2012 18:30 Naslov sporočila: |
|
|
zanima me če pri teh "zelenih" sekancih nemore prit do samovžiga? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
linč Izjava leta 2012
Pridružen/-a: 16.11. 2008, 18:26 Prispevkov: 1191 Kraj: brkini
|
Objavljeno: 04 Jan 2012 18:33 Naslov sporočila: |
|
|
Ne more, zato, ker les nima v svoji sestavi aminokislin, tako kot trava npr. ki se lahko vžge, če pospravljte premalo suho seno, sekanci se segrejejo tudi do 70 stopinj na kupu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kmetovalec Revija
Pridružen/-a: 31.01. 2006, 11:48 Prispevkov: 728
|
Objavljeno: 04 Jan 2012 19:07 Naslov sporočila: |
|
|
linč je napisal/a: | Ne more, zato, ker les nima v svoji sestavi aminokislin, tako kot trava npr. ki se lahko vžge, če pospravljte premalo suho seno, sekanci se segrejejo tudi do 70 stopinj na kupu. |
Tole ne bo čist držalo. Les res ne vsebuje kaj dosti aminokilsin,a tu gre za iglice in liste, ti pa glede aminokislin nič kaj dosti ne zaostajajo za travo, vsaj staro. Verjetno je prej vzrok pomanjkanje lahkotopnih ogljikoivh hidratov (sladkorjev). Pri razgradnji teh (pa naj bo zaradi dihanja - za kar so ptrebne aminokisline-encimi; ali zaradi delovanja mikroorganizmov) pa se sprošča toplota, ki povzroči segrevanja mase in na koncu celo samovžig. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
DAMIR L. Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 23.01. 2007, 17:49 Prispevkov: 2066 Kraj: Moravske Toplice
|
Objavljeno: 04 Jan 2012 19:13 Naslov sporočila: |
|
|
kmetovalec je napisal/a: |
Tole ne bo čist držalo. Les res ne vsebuje kaj dosti aminokilsin,a tu gre za iglice in liste, ti pa glede aminokislin nič kaj dosti ne zaostajajo za travo, vsaj staro. Verjetno je prej vzrok pomanjkanje lahkotopnih ogljikoivh hidratov (sladkorjev). Pri razgradnji teh (pa naj bo zaradi dihanja - za kar so ptrebne aminokisline-encimi; ali zaradi delovanja mikroorganizmov) pa se sprošča toplota, ki povzroči segrevanja mase in na koncu celo samovžig. |
kaj se pa naredi v zvezi s temi zelenimi sekanci da nepride do samovžiga? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
suzica Na dopustu v Banovcih.
Pridružen/-a: 22.02. 2011, 11:09 Prispevkov: 801 Kraj: litija
|
Objavljeno: 04 Jan 2012 19:15 Naslov sporočila: |
|
|
V zaprtem prostoru NE SMEJO BITI.
Drugače mi je pa komarat ki mi melje zatrdil da ne pride do samovžiga... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Grega S Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 04.05. 2008, 13:13 Prispevkov: 3586
|
Objavljeno: 04 Jan 2012 19:16 Naslov sporočila: |
|
|
Zanima me za kaj se sploh uporabljajo zeleni sekanci? Za ogrevanje? Sploh dajo kaj od sebe pri gorenju? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
can Vajenec
Pridružen/-a: 04.12. 2011, 19:17 Prispevkov: 39
|
Objavljeno: 04 Jan 2012 19:17 Naslov sporočila: |
|
|
Poleti smo mleli grmovje z listjem vred in do samovžiga ni prišlo, se pa sekanci grejejo in se po približno mesecu tudi posušijo če so na suhem. Seveda je kalorična vrednost sekancev precej manjša, kot če bi se les posušil naravno in jeseni zmlel. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
can Vajenec
Pridružen/-a: 04.12. 2011, 19:17 Prispevkov: 39
|
Objavljeno: 04 Jan 2012 19:26 Naslov sporočila: |
|
|
V večjih kotlovnicah se zeleni sekanci pred gorenjem osušijo in nato gorijo.
Drugače pa sveže smrekove veje kar dobro gorijo, bolj je problem če so smrekove veje celo leto na kupu in se potem zmeljejo (dobiš kompost). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
linč Izjava leta 2012
Pridružen/-a: 16.11. 2008, 18:26 Prispevkov: 1191 Kraj: brkini
|
Objavljeno: 04 Jan 2012 19:31 Naslov sporočila: |
|
|
can je napisal/a: | Poleti smo mleli grmovje z listjem vred in do samovžiga ni prišlo, se pa sekanci grejejo in se po približno mesecu tudi posušijo če so na suhem. Seveda je kalorična vrednost sekancev precej manjša, kot če bi se les posušil naravno in jeseni zmlel. |
To ne bo držalo, sekanci se na kupu ne sušijo, ravno zato je kalorična vrednost toliko nižja. Les za izdelavo sekancev je potrebno sušiti na deponiji, ter ga osušenega predelati v sekance. Če imajo sekanci na kupu vlago nad 20% se celo prične postopek kompostiranja (gnitja). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|