Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jery1989 Vajenec
Pridružen/-a: 10.04. 2022, 19:11 Prispevkov: 4
|
Objavljeno: 10 Apr 2022 19:20 Naslov sporočila: Jabolka |
|
|
Pozdravljeni!
Ima kdo izkušnje s shranjevanjem jabolčnika izpod preše v plastičnih sodih naprimer?
Vsako leto operem lesene sode vendar so težki in precej dela je s tem.
Zanima me če je kdo shranjeval jabolčnik v kakšnih drugih sodih kjer je omogočeno lažje pranje.
Jabolčnik nato takoj ko odvre ali potem naslednje leto prekuham za žganje, tako da ni dlje časa noter kot cca do 2leti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
IvanK Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 12.04. 2019, 09:47 Prispevkov: 471 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: 11 Apr 2022 09:41 Naslov sporočila: |
|
|
Na zadrugi, Merkurju, . . . . dobiš plastične sode za vino/jabolčnik, ponavadi zelene ali rjave barve iz plastike za živila.
Naj bi bili povoskani na notranji strani, tako da jih pereš samo z vodo pod pritiskom ali z "vapom".
Mošt je ok, se ti ni potrebno bati, da bi imel priokus po plastiki. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
gospod Traktorist
Pridružen/-a: 07.12. 2009, 13:07 Prispevkov: 137
|
Objavljeno: 11 Apr 2022 11:39 Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa resno zanima kako lahko sploh en tak jabolčnik počaka 2 leti v sodu brez konzervansa oziroma žveplanja? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
IvanK Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 12.04. 2019, 09:47 Prispevkov: 471 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: 12 Apr 2022 06:52 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko, ampak kvaliteta pada. Najprej naj poteče alkoholno vretje, potem jabolčnik pretočiš, da je čist, brez droži. Pri pretakanju je potrebno pazit, da čimmanj zraka pride v jabolčnik.
Če pa želiš kis, pa pretočiš tako, da vneseš čimveč zraka v jabolčnik.
Za daljše shranjevanje so plastični/nerjavni sodi bolj primerni, ker se prepreči dostop zraka. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
jery1989 Vajenec
Pridružen/-a: 10.04. 2022, 19:11 Prispevkov: 4
|
Objavljeno: 12 Apr 2022 19:20 Naslov sporočila: |
|
|
Se pravi ga lahko hranim v plastične sode samo da morem najti prave, js mam te modre od PLANE, vendar še nisem shranjeval jabolčnika v plastične sode. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
jery1989 Vajenec
Pridružen/-a: 10.04. 2022, 19:11 Prispevkov: 4
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
gospod Traktorist
Pridružen/-a: 07.12. 2009, 13:07 Prispevkov: 137
|
Objavljeno: 13 Apr 2022 06:48 Naslov sporočila: |
|
|
Po dveh letih bo jabolčnik brez konzervansa ali brez žvepla, navadna cikovna, ne glede v kakšni posodi bo. Kako bi bilo to lepo, da bi vino ali jabolčnik lahko več let stal in čakal brez konzervansov. Žal to ne gre. Niso še iznašli tega. Žal.
Razen, če imaš zmrznjenega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
IvanK Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 12.04. 2019, 09:47 Prispevkov: 471 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: 13 Apr 2022 07:24 Naslov sporočila: |
|
|
jery, da. Tisti na tvoji povezavi so ok.
Poglej še na kakšno zadrugo, zna biti še lanska zaloga po primerni ceni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
BOŠTJAN Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 14.02. 2012, 19:54 Prispevkov: 1084 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: 13 Apr 2022 07:38 Naslov sporočila: |
|
|
Jabolčnik je sok iz jabolk, po vretju pa nastane jabolčno vino, po domače mu rečemo tukla. Iz vina lahko narediš kis ali žganje. To so neka osnovna pravila. Nekateri te ne razumejo kaj želiš.
Jabolčnik brez dodatkov težko počaka pol leta, oziroma bi moral imeti urejeno hlajenje. V naši kleti se začne vretje spomladi, ko se klet ogreje za nekaj stopinj, kljub dodatku.
Za jabolčnik, vino in kis je lahko namenski plastični sod in je lahko notri več let. Za žganje je boljše inox.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
gospod Traktorist
Pridružen/-a: 07.12. 2009, 13:07 Prispevkov: 137
|
Objavljeno: 13 Apr 2022 08:14 Naslov sporočila: |
|
|
BOŠTJAN je napisal/a: | Jabolčnik je sok iz jabolk, po vretju pa nastane jabolčno vino, po domače mu rečemo tukla. Iz vina lahko narediš kis ali žganje. To so neka osnovna pravila. Nekateri te ne razumejo kaj želiš.
Jabolčnik brez dodatkov težko počaka pol leta, oziroma bi moral imeti urejeno hlajenje. V naši kleti se začne vretje spomladi, ko se klet ogreje za nekaj stopinj, kljub dodatku.
Za jabolčnik, vino in kis je lahko namenski plastični sod in je lahko notri več let. Za žganje je boljše inox.
lp |
Kot jaz razumem avtorja teme, on ta jabolčnik potem kuha za šnopc. Šnopc iz kisa ali ciknjenega vina ni užiten. Alkohol sicer vsebuje ampak to je pokvarjeno. Iz pokvarjenega vina ali gnilega skisanega sadja, ne moreš skuhat dobrega žganja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|