Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kmetovalec Revija

Pridružen/-a: 31.01. 2006, 11:48 Prispevkov: 728
|
Objavljeno: 16 Avg 2010 12:36 Naslov sporočila: |
|
|
_toni je napisal/a: | fora je v tem, da molža z robotom traja dlje (samo 1 krava naenkrat). zato ima mleko precej več časa od 5-8 stopinj, ker večkrat priteka v bazen. da bi blo najcenejš. no in ko je mleko tok shlajeno, gre lahko v bazen.
|
Tole je pa malo skregano s fiziko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
_toni Forumovec leta 2010

Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
Objavljeno: 16 Avg 2010 12:53 Naslov sporočila: |
|
|
zakaj? edin če je malo nerazumljivo - mleko priteka v bazen in ima 35 stopinj (za kakšno se že ohladi z 38, ko je v kravi). v bazenu je mleko hladno, ampak hladilnik ne uspe sprot ohladit mleka, da ne bi temperatura zrasla nad 5 stopinj. kar je več, je že preveč. kaj je tu nelogičnega? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kmetovalec Revija

Pridružen/-a: 31.01. 2006, 11:48 Prispevkov: 728
|
Objavljeno: 16 Avg 2010 13:43 Naslov sporočila: |
|
|
_toni je napisal/a: | zakaj? edin če je malo nerazumljivo - mleko priteka v bazen in ima 35 stopinj (za kakšno se že ohladi z 38, ko je v kravi). v bazenu je mleko hladno, ampak hladilnik ne uspe sprot ohladit mleka, da ne bi temperatura zrasla nad 5 stopinj. kar je več, je že preveč. kaj je tu nelogičnega? |
Če priteka od treh ali več krav naenkrat bo ga še toliko dlje časa hladil. Skratka logika ne štima: pri robotu je mleko veliko hitreje ohlajeno kot pa, če priteka iz molzišča kjer se hkrati molze več krav.
Drugače rečeno hitrost hlajenja je ob nekaki kapaciteti hladilnika obratnosorazmerna s pritokom mleka v bazen. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
_toni Forumovec leta 2010

Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
Objavljeno: 16 Avg 2010 13:52 Naslov sporočila: |
|
|
ja, to itak. ampak problem je v tem, da celoten proces traja toliko dlje. če maš recimo 2x3 enote (za okoli 60 krav), traja molža x. če maš robota, traja molža 6x. torej je mleko 6x dlje nekaj stopinj nad 3 ali 4, kolikor mora bit, da je res obstojno. o tem govorim.
če ne bi slišal za to, bi tudi sam govoril tako, kot ti. pa očitno ni čist tko... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
peter_28 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 13.12. 2006, 23:44 Prispevkov: 999 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: 16 Avg 2010 20:47 Naslov sporočila: |
|
|
Že res, ker robot dela čez cel dan, vsake toliko malo toplega mleka zraven priteče, pri molzišču pa veliko toplega, potem ga pa shladi pa je mir.
Ne verjamem pa, da bi lahko to bistveno vplivalo na kakovost mleka. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
_toni Forumovec leta 2010

Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
Objavljeno: 16 Avg 2010 21:04 Naslov sporočila: |
|
|
na kakovost ne, samo za tiste je problem, ki sami delajo sir. če pa bi blo vse mleko z robotov, sem prepričan, da bi tud mlekarne ponujale višjo ceno tistim, ki ne bi mel robotov. al pa bi moral vsak met sistem za predhlajenje. sej tega itak še nekej časa ne bo  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nejc Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 08.02. 2007, 20:24 Prispevkov: 2688 Kraj: štajerska
|
Objavljeno: 16 Avg 2010 21:21 Naslov sporočila: |
|
|
glede sirjenja; nam oz. naši mami bi robot bolj ustrezal pri sirjenju kot molzišče, ker mleko določenih krav ni toliko primerno za sirjenje. pri molzišču tako ne moreš ločevati ustreznega/neustreznega mleka oz. ga težje kot pa bi ga robot...
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
_toni Forumovec leta 2010

Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
Objavljeno: 16 Avg 2010 21:27 Naslov sporočila: |
|
|
glede tega že, samo problem, ki sem ga opisal, pa ostaja... zakaj pa mleko ni primerno za sirjenje samo od določenih krav? sicer pa - to sm glih včerej razmišljal, ma kdo v molzišču kakšne ventile v mlekovodu, da lahko loči samo mleko recimo bolne krave, ne glede na to, v katerem stojišču je? ali imate vrč ali kako to delate tisti, ki imate molzišča? se začuda nism še nikol z nobenim pogovarjal o tem... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nejc Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 08.02. 2007, 20:24 Prispevkov: 2688 Kraj: štajerska
|
Objavljeno: 16 Avg 2010 21:34 Naslov sporočila: |
|
|
Uporabljamo samo mleko od najboljših krav..tiste z višjim somatskimi se iz sirarjenja izločijo.
sicer imamo pri nas še vedno mlekovod, tako da z ločevanjem ni problemov-najprej se pomolzejo boljše krave v en bazen, nato slabše v drugega... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
skrjanecjanez V.I.P


Pridružen/-a: 22.05. 2008, 12:50 Prispevkov: 1214 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 16 Avg 2010 22:36 Naslov sporočila: |
|
|
Pri klasični molži (jutranja in večerna) mleko pomolzemo in ohladimo...basta.
Pri robotski molži pa mleko stalno priteka v bazen. Temperatura je res nekaj višja, kot 3-4 stopinje. Tako se v mleku razvije razvije drugačna mikroflora, ki pa je za sirjenje manj ugodna, kot pri klasični molži.
Tako pač je
Ločevanje mleka v molzišču: Krava se enostavno molze na obstoječo enoto, naredi se le by-pas preden gre mleko v glavni cevovod. Torej mleko teče v kanto, namesto v cevovod, oz. bazen. To je čisto enostavno... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|